Kleurcodes, quarantaine en testen: wat zijn de regels bij terugkomst van vakantie?

We kunnen er niet omheen: het reisadvies is actueler dan ooit. De vraag is niet meer of we kunnen reizen, maar waarheen! Iedereen wil van de zomer op vakantie. De landkaart met kleurcodes speelt hierbij een zeer belangrijke rol. De kleuren geven een idee van de coronamaatregelen in een land of gebied. Zo kan een land groen, oranje of rood kleuren. Maar wat betekenen de kleurcodes precies en wat zijn de maatregelen die we moeten nemen als we vertrekken of terugkomen van vakantie? Dat ontdek je in deze blog!

Wat betekenen de kleurcodes?

Groen: reizen met een laag risico

Het is mogelijk om te reizen naar een land dat groen kleurt. Een groen gekleurd land betekent dat er weinig besmettingen zijn met het coronavirus. Het 14-daagse meldingspercentage moet lager zijn dan 25 gevallen per 100.000 personen en het percentage van tests voor COVID-19-infectie moet lager zijn dan 4%.

Oranje: reizen met een gemiddeld risico

Het is mogelijk om te reizen naar landen die oranje kleuren, maar deze landen kunnen wel een risico met zich meebrengen vanwege het aantal coronabesmettingen. Het 14-daagse meldingspercentage moet in dit geval lager zijn dan 50 gevallen per 100.000 personen, maar het testpercentage ligt hoger dan 4%. Of het meldingspercentage ligt tussen de 25 – 150 gevallen per 100.000 personen maar het testpercentage is minder dan 4%.

Rood: reizen met een hoog risico

Het is niet aan te raden om naar landen te reizen die rood kleuren vanwege strenge coronamaatregelen. Het 14-daagse meldingspercentage varieert dan tussen de 50 en 150 gevallen per 100.000 personen en het testpercentage ligt hoger dan 4%. Of het meldingspercentage ligt op meer dan 150 gevallen per 100.000 personen.

Wat zijn de regels als je op vakantie gaat?

Als je over een geldig coronacertificaat beschikt, kun je in de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Heb je dit niet? Dan zijn de regels van het land waar je naartoe reist van toepassing. Controleer daarom voldoende vooraf wat de precieze reisvoorwaarden zijn van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent. Wij kunnen je daar als reisbureau natuurlijk bij helpen en adviseren!

Welke regels gelden er bij terugkomst uit het buitenland?

Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. 

Kom je terug uit een groene of oranje zone? 

Dan ben je niet verplicht om in quarantaine te gaan. Je bent zelfs niet verplicht om je te laten testen. Hou er wel rekening mee dat de status van je zone tijdens je verblijf kan wijzigen. 

Kom je uit een rode zone? 

Dan hoef je niet in quarantaine onder een van deze drie voorwaarden: 

  1. Je hebt een Europees Digitaal Corona-certificaat en volledig gevaccineerd sinds twee weken. 
  2. Je kan een negatieve PCR-test voorleggen die minder dan 72u oud is. 
  3. Je hebt een herstelcertificaat van genezing van Corona. 

Heb je niet voldaan aan deze drie voorwaarden, hoef je alsnog niet in quarantaine als je jezelf na aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2). Kinderen onder de 12 zijn vrijgesteld van testverplichting. 

Kom je uit een zone met hoog risico? 

Dan moet je verplicht in quarantaine en op dag 1 en dag 7 een PCR-test ondergaan. Deze verplichting geldt ook als je volledig gevaccineerd bent. Dit is nodig om eventueel besmetting met nieuwe varianten te vermijden.

De Passenger Location From blijft voor iedereen hetzelfde. Deze vul je in als je langer dan 48 uur in het buitenland bent geweest.

Wil jij zeker zijn van een heerlijke vakantie deze zomer? Of wil je weten welke coronaregels van toepassing zijn op het land waar je naartoe wilt gaan? Neem dan direct contact met ons op en ontvang een vrijblijvende offerte met reissuggesties en -advies via: https://www.reizendewittemerel.be/contact/.