Inbraakpreventie: 7x slimme tips als je op vakantie gaat

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt of gehoord bij iemand anders? Je komt terug van vakantie en je huis is leeggeroofd. Dat is schrikken! Vooral omdat je er totaal niet op gerekend had. Wij geven je in deze blog 7 tips over de maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat er bij jou wordt ingebroken tijdens je welverdiende vakantie.

Tip 1. Geen foto’s op social media

Da’s een moeilijke – want we willen allemaal laten weten hoe geweldig, fijn en mooi het op vakantie is. Maar zet de foto’s nog niet openbaar op Instagram of Facebook tijdens je vakantie. Daardoor geef je inbrekers te kennen dat je niet thuis bent. Als je in een wijk woont waar meer dan eens een inbraak wordt gepleegd, is dit geen slim idee. Zet ze dus pas online als je weer thuis bent!

Tip 2. Sluit ramen en deuren

Het klinkt heel logisch, maar dit wordt heel vaak vergeten. Een raam die op een kiertje staat, of een deur die niet op een dubbelslot zit… Inbrekers zijn zo binnen! Ze steken een arm door een brievenbus of boren een gat onder het slot. Het is aan te raden om al je sloten na te gaan en eventueel te vervangen voordat je op vakantie gaat. Een extra balkje aan de binnenkant van de rail – tussen de deurpost en schuifpui – doet ook wonderen.

Tip 3. Schakel je vrienden / familie / buren in

Heb je fijne buren, vrienden of familie die in de buurt wonen? Vertel ze dat je weg bent en vraag of ze af en toe eens langs willen gaan bij de woning om de post binnen te leggen. Als er bij een woning veel post in de brievenbus steekt of op de deurmat ligt, dan is dat een teken dat er niemand thuis is. Een opgeruimd huis geeft de suggestie dat er iemand is. Ook zie je tegenwoordig veel buurtbewoners app-groepen die ervoor zorgen dat er een oogje in het zeil wordt gehouden.

Tip 4. Zorg voor (buiten)verlichting

Goede verlichting is zeer belangrijk! Inbrekers houden namelijk van donkere plekken, zodat ze ongezien hun gang kunnen gaan. Als een woning goed verlicht is, dan verhoogt dat de kans dat inbrekers worden opgemerkt door je omgeving, en dan willen ze natuurlijk niet. Het is daarom een goed idee om je buitenverlichting aan te zetten of een lamp binnenshuis aan een tijdschakelaar aan te sluiten.

Tip 5. Verstop waardevolle spullen

Dierbare sieraden, erfstukken of belangrijke documenten: je wilt niet dat dit in handen komt van inbrekers. Zeker niet als deze spullen emotionele waarde hebben. Bedenk daarom een goede plek om ze te verstoppen. Heb je geen goede bewaarplaats? Neem het dan niet mee op vakantie, maar geef het aan iemand die je vertrouwt.

Tip 6. Koop een alarmsysteem

Heb je nog geen alarmsysteem? Dan is dit de ultieme beveiliging tegen inbraak! Alleen de aanwezigheid hiervan zal de meeste inbrekers al afschrikken. Mocht er toch iemand ongevraagd je huis binnensluipen, dan schrikt de hele buurt van het alarm. Wedden dat ze zo weg zijn?

Tip 7. Zet ladders en vuilbakken weg

We willen het inbrekers zo moeilijk mogelijk maken om binnen te komen. Een verdwaalde ladder of vuilbak is daarom een absolute no go. Je geeft inbrekers namelijk de mogelijkheid om te klimmen. Zorg dat deze spullen achter slot en grendel staan wanneer je op verlof gaat.

Zo, dat was een hele mond vol! De conclusie is: schrik inbrekers af. Hoe meer je van deze tips implementeert, hoe beter. Hopelijk kun jij dan onbezorgd van een heerlijke vakantie genieten én thuiskomen.

Weet jij nog niet of je dit jaar een staycation boekt of toch de auto of het vliegtuig neemt? Wij staan als reisbureau voor je klaar! Neem vrijblijvend contact op voor reisadvies en -suggesties via https://www.reizendewittemerel.be/contact/.